Disability Begrippenlijst Gelanceerd!

Vandaag lanceer ik de Disability Woordenlijst, een levende woordenlijst met Nederlandstalige definities van termen die vaak worden gebruikt als het gaat om handicap of disability. Met levende woordenlijst bedoel ik dat deze vaak zal worden aangepast, er zullen steeds meer woorden bij komen en er is altijd verbetering mogelijk. De betekenis van woorden veranderd namelijk met de tijd, en dan hoort zo’n woordenlijst ook mee te veranderen!

Waarom een woordenlijst?

Als iemand die voornamelijk in de academische wereld werkt gebruik ik veel termen die alleen bekend zijn in mijn eigen vakgebied. Termen die ik zelf ook moest leren, en waarvan ik vaak genoeg de definities vergeet. Academische artikelen bevatten meestal wel een simpele definitie van de termen die ze gebruiken, maar zonder de context waarin zo’n term is ontstaan weet je eigenlijk maar weinig. Af en toe duiken die termen ook op buiten de academische wereld, of zie je hoe de academische wereld termen van ‘buitenaf’ gebruikt en herdefinieert. Precies in die transitie gaat het wel eens anders dan gehoopt. Definities worden soms so versimpeld dat de originele context ver te zoeken is, de originele betekenis verdwijnt of de originele bedenkers van termen krijgen hier geen erkenning voor. Het is op zich niet altijd raar of erg dat betekenissen verdwijnen, maar het is altijd belangrijk om te weten waar termen vandaan komen. Zeker als ze in een activistische context opkomen, omdat ze dan ook een bepaalde macht met zich dragen.

Geef het een naam

Veel van de termen uit de woordenlijst zijn bedacht om processen of problemen een naam te geven wanneer bestaande woorden dat niet genoeg konden. Juist door problemen een naam te geven, kun je ze ook aanpakken. Neem bijvoorbeeld validisme, de term waarmee we de onderdrukking van gehandicapte mensen (en ook het ontstaan van die categorie) een naam geven. Het is lastig om je te verzetten tegen zo’n onderdrukkend systeem als je daar geen naam voor hebt, en het is helemaal lastig om te begrijpen hoe zo’n systeem werkt als je het niet kunt benoemen. Door te erkennen waar die termen vandaan komen erkennen we niet alleen de context waarin ze zijn ontstaan, maar ook het harde werk wat onze voorgangers hebben gedaan. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als onze gehandicapte, Zwarte, queer, trans en voorouders van kleur het werk al hebben gedaan?

Je kunt de woordenlijst hier bekijken, langzaam zullen er meer definities aan worden toegevoegd. Staat een term of definitie er nog niet tussen? Laat het dan vooral weten door een email te sturen naar contactopnemen@proton.me. Je kunt ook een verzoek of suggestie indienen om de definitie te laten aanpassen of hier zelf een stuk voor schrijven. Je naam wordt dan vermeld tenzij je het graag anoniem wilt indienen (ook dan houd ik bij wanneer en op basis waarvan er aanpassingen worden gedaan).

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.